In The Army Now – sumirani utisci sa koncerta Sabaton 06.03.2017.

za blog

10 anniversary of first show in Serbia

O tome sam već pisao, da se ne ponavljam. Nego pogledajte ovde. Bitno je reći da je pevač “Sabaton”-a Joakim spomenuo tokom koncerta da se ove godine navršava deset godina od njihovog prvog nastupa u Srbiji.

Local radio station broadcasting

Ovaj koncert je specifičan i po činjenici da je bilo prenosa od strane Radio Beograda 202. Ne znam kakav je bio kvalitet prenosa, ali pošto sam ranije ispratio nekoliko prenosa raznoraznih kvalitetnih koncerata preko te radio stanice, mislim da su slušaoci uživali.

Some new and some unexpected faces

Kao što sam i ranije znao, tokom leta je došlo do promene u sastavu. Iako je učestvovao u snimanju aktuelnog albuma “The Last Stand”, Thobbe Englund je napustio bend. Njega je zamenio mlađi i puniji Tommy Johansson. Međutim samo nedelju dana pred nastup stigla je vest da se bubnjar benda Hannes Van Dahl vratio kući. Razlozi se takođe znalo ranije, ali je iznenađenje da je opšte krenuo sa njima na turneju. Naime on i njegova partnerka, Floor Jansen(“Nightwish”, ex-“After Forever”) uskoro postaju roditelji. Njega je na turneji zamenio bubnjar benda “Twilight Force” Daniel Sjögren.

Special guests

“Twilight Force” su po meni pola profesionalno sveranje(što mi se jako dopada) pola parodija na legendarni italijanski bend “Rhapsody” i slične(što mi se ne dopada). Još jedna stvar koja mi se nije dopala kod njih je prigušen i mutan zvog koji smo mi dobijali preko razglasa. Da li zbog loše procene tehničara ili zbog loše procene benda prilikom radova na njihovim albumima(pretrpana delovima sa orkestrom), procenite sami(naročito oni koji su bili od početka u Bel Expo hali).

O grupi “Accept” bi mogao da napišem referat, ali nije mi to cilj danas. Iako su u aktuelnoj postavi tek dve godine, u pitanju su sve iskusni i prekaljeni muzičari. Zvuk je bio tako treba, glasno i jasno. Deset pesama jeste malo za bend koji postoji oko 40 godina na sceni (zajedno sa pauzama u radu), ali se nadam da će ponovo doći kod nas. Ovako ostaje kod mene osećaj zadovoljstva što sam ih slušao dva puta ranije(oba puta 2015. godine) i da su podarili više muzike nego tog dana.

Top 3 Sabaton moments

  1. The Final Solution (Acoustic version)

    Pesma je objavljena na albumu “Coat of Arms” iz 2010. godine, a tema su dešavanja u najvećem i najpoznatijem fašističko-nemačkom logoru “Auschwitz”. Tokom aktuelne turneje ovu pesmu sviraju u tzv. akustičnoj verziji. Očekivao sam da Joakim preuzme klavijature, ali osim uvoda u pesmu “Jump” od “Van Halen”-a ništa više nismo videli i čuli. Tako da je klavijature preuzeo Tommy, koji je pokazao da ima talenta, a ostatak benda akustične verzije svojih istrumenata. Dodatan efekat je ostavila kamera koja je bila iza benda i snimala publiku, koja je uz upaljače i mobilne telefone napravila poseban ugođaj.

  2. Panzerkampf

    Yes, they play it again! Pesma je snimljena 2008. godine i objavljena na albumu “The Art of War” iz iste godine. Tema pesma je bitka za Kursk, jedna od ključnih borbi između Trećeg Rajha i Sovjetske Unije za vreme Drugog Svetskog rata(tokom Jula i Avgusta 1943.). Kao uvod u pesmu Joakim je naveo da prošli put(08.02.2016. u Mixser House-u) bend nije bio spreman da svira tu pesmu uživo, ali su je odvirali kako bi se odužili uvek vernoj publici. Ovog puta nisu mnogo odugovlačili.

  3. Last Dying Breath

    “Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!” Ovim rečima počela je izvedba pesme posvećenoj bitci za Beograd za vreme Prvog Svetskog rata(05. – 08.10.1915.). Ovom pesmom je “Sabaton” ušao u main steam medije kod nas i dodatno dobio na već velikoj popularnosti. Pesma se nalazi na albumu “The Last Stand” iz 2016. godine.

I to je to… 🙂 https://www.instagram.com/p/BRVTPu2jDsO/

Leave a comment