Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje

Tokom prošle nedelje, od 15.-17. februara u prostorijama Doma Omladine Pančevo održana je trening radionica “Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje” o rodnom zasnovanom nasilju. Organizatori radionice bili su Autonomni Ženski Centar i Ženska Mirovna Grupa Pančevo. Moja malenkost je bila tamo, pa bi ovom prilikom preneo svoje utiske. Pošto je radionica trajala tri dana, biće top 3 utiska sa iste.

  1. Rodne uloge

    Roditi se sa istim željama i potrebama je zajedničko za svakog od nas. A posle toga se životi pojedinaca poprilično razlikuju. Prvenstveno je bitno kakvo je naše telo, kako možemo da ga kontrolišemo i kakve su naše potrebe. Kasnije dosta zavisi od toga kako nas roditelji vaspitaju i kako se vršnjaci i okolno društvo odnose prema nama. Finansije, školovanje, izlasci… to je bila sporedna stvar u tom trenutku. Zamišljao sam kakav bi bio život neke druge osobe. Bilo je maltene kao i da je nema. Koliko se roditelji ili ta osoba trudila, nije mogla više od “specijalne” škole. Pod mogućnosti da je dostupna. Nije bila u mogućnosti da izlazi u bioskop, diskoteke, izložbe, pa čak i da glasa na izborima, jer su prostori bili nedostupni za tu osobu. Prijatelja je imala minimalno, tačnije samo roditelje. Nekada nas takve priče pogode u vreme i mesto koje ne treba da se dese. Ovog puta sam imao vremena i mogućnosti za tako nešto.

  2. Nasilje i vrste nasilja

    Nasilje je pojava sa kojoj se svako od nas susreo, a pri tome bio učesnik sa obe strane. Tokom treninga smo nabrojali brdo primera nasilja i rešenja kako smo odregovali i kako treba da se odreaguje. Nemam poseban primer da izdvojim, bilo je zanimljivo i edukativno za slušanje i praćenje.

  3. Na Drini ćuprija, a na ćupriji “Maus”

    img_20170217_122515Ako se pitate zašto je most jako čudan, to je zato što smo bili podeljeni u dve grupe i svako je radio na svom delu. Tokom procesa bila su tri sastanka koordinatora grupa i četiri kratke sesije na kojima smo radili na svojim delovima mosta. U poslednjoj četvrtoj sesiji cilj je bio da spojimo most. Posle je usledio testiranje izdržljivosti mosta. Ja sam toliko ponosan na konačan rešultat da bi na ovaj most pustio legendarni prototip nemačkog tenka “Maus” (“Miš”) da prođe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s