EVS dairy – dan 135 i 136

Bled

Utorak 01.05.2018. Ustajanje u 5 ujutro i shvatanje voza za Ljubljanu. Pri kupovini povratne karte za voz dobio sam popust, koji se oseća pri ovakom dugom putu. Po dolasku u Ljubljanu uzimam još jednu povratnu kartu, ovog puta za Bled. Iskorišćavam preostalih sat do sat i po da budem u parku Tivoli. Za razliku od martovske posete, park se rascvetao. A došla je i nova izložba fotografija, pa samim tim i nove zanimljive stvari za videti.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

U deset sati sam se preko Jesenica uputio za Bled. Odmah pri silasku sa stanice se pružio pogled na jezero, a bilo je potrebno pet minuta da se spustim do istog. Prvo na šta sam naleteo,  a da mi je bilo interesantno, je spomenik posvećen srpskom naučniku, koji se proslavio u Americi, a rođen je u Pančevu. U pitanju je Mihajlo Pupin. Nisam znao da je uticao da Bled ostane deo Slovenije i da je proglašen za počasnog građanina tog mesta.

This slideshow requires JavaScript.

Ubrzom potom sam stigao do jezera. Prvo sam video igrom slučaja Olimpiski veslački centar. Na žalost nije bilo treninga, a ni regate. Pa samim tim mogao sam samo da vidim čamce koje su odlužili svoje i splavove napunjene turistima. Pitanje je da li 80% turista znaju čime služe ti splavovi, osim za izležavanje. Nastavio sam šetnju oko jezera, popeo se na brdo, gde se nalazi tvrđava. U tom trenutku tvrđava se renovirala. Osim suvenira(koji su koštali bar 20% skuplje nego dole), može se kupiti vino ili pak kovanice ili neke statue iz kovačnice. No najbitniji je pogled sa različitih strana. Sve je to ubilo vreme za čas, pa je ostalo vremena samo za suvenire i nazad istim putem. Srećom bez većeg zakašnjenja.

Došao sam u Črnomelj tek oko 23h. Celodnevnu aktivnost za završio sa pivom i ušuškavanjem u krevet.

Sutradan 02.05.2018. nije se ništa posebno desilo. Ideja da se ode bar do Novog Mesta je propala zbog umora. Pa je ceo dan prošao uz odmaranje i spremanje za radni četvrtak i petak. Pa svetan praznik rada, makar bio i uz izležavanje…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s